Så hittar du de billigaste flygresorna

Du hittar de billigaste flygresorna genom att bland annat vara flexibel gällande den avreseflygplats du väljer. Det är även en bra idé att vara flexibel gällande avresedatum, och du kan även spara pengar på flygbiljetten genom att acceptera mellanlandningar.

Alla vill flyga billigt, men det kan vara svårt att veta hur man lyckas med den bedriften. Vi kommer i denna artikel att ge dig handfasta råd gällande hur du minskar priset för din flygresa. Vi kommer även att prata närmare om de faktorer som påverkar priset för din flygbiljett.

Läs mer: Ta del av restips på Tiohotell

 

3 faktorer som påverkar priset på flygbiljetter?

För att bättre kunna förstå varför priset på flygbiljetter fluktuerar ämnar vi beskriva tre viktiga faktorer som påverkar prisnivån.

 1. Priset på olja: Ett högre oljepris bidrar till dyrare flygbiljetter. Åtminstone tills det att de eldrivna flygplanen blivit mer kommersiellt gångbara.
 2. Konkurrens kontra efterfrågan: Om efterfrågan på flygbiljetter är låg, exempelvis om en pandemi skulle råda, bidrar det faktumet till billigare flygbiljetter.
 3. Skatter och avgifter: Sveriges regering kan besluta om att punktbeskatta flygresor ytterligare, vilket i det fallet skulle innebära att priset för flygbiljetter skulle öka.

Typexempel ett – flygskatten höjs: Om flygskatten höjs ytterligare fastslår SVT att en Thailandsresa kommer att kosta 8 900 kronor mer i jämförelse med dagens biljettpriser. Flygskatten är en typisk punktskatt, dvs. en skatt som enbart drabbar en bransch eller en produkt.

Typexempel två – SAS flygplan är halvfullt: Om ett specifikt SAS-flygplan ska flyga till Spanien, och endast är halvfullt en vecka innan avresa, kommer flygbiljetterna sjunka i pris. En typisk utbud kontra efterfrågan-situation uppstår, vilken i detta fall innebär att priset påverkas till din fördel.

 

7 sätt att hitta billiga flygbiljetter

Nedan följer sju handfasta råd som hjälper dig kapa biljettpriset rejält:

 1. Välj rätt flygbolag: Lågprisbolag likt Ryanair erbjuder nästan alltid billigare flygresor i jämförelse med traditionella flygbolag, såsom SAS.
 2. Boka din flygbiljett vid rätt tidpunkt: Somliga flygbolag erbjuder billigare biljetter om du bokar tidigt. Som tumregel är det billigast att boka en flygresa 90 dagar till 50 dagar innan avgång. Du kan även komma billigt undan om du bokar en sista minuten-biljett, även om tillgången på dessa biljettyper fluktuerar.
 3. Var flexibel gällande avresedatum: Flygbiljetter är i regel billigare på veckodagar i jämförelse med helgdagar. Och för att nämna ett annat exempel vill få resenärer resa på julafton, de flesta väljer istället att resa dagarna innan eller dagarna efter jul. Du kan köpa betydligt billigare flygresor och du är flexibel gällande denna faktor.
 4. Acceptera mellanlandningar: Flygbolagen har som mål att samtliga flygplan ska vara fullbelagda, vilket innebär att du kan tjäna pengar genom att mellanlanda en eller flera gånger innan du når din destination. Som vanligt är det även utbud kontra efterfrågan som styr denna faktor.
 5. Flyg från mindre flygplatser: Stora svenska flygplatser likt Arlanda samt Landvetter kan vara dyra att landa på för flygbolagen. Lågprisbolaget Ryanair avgår därför inte från Arlanda, utan utgår istället från den mindre flygplatsen i Skavsta. Även om transportkostnaden kan vara högre när du flyger via en mindre flygplats är biljettpriset i regel lägre.
 6. Sökmotorer för flygbiljetter skiljer sig: Det finns ett tiotal svenska jämförelsetjänster som hjälper dig hitta billiga flygbiljetter, och de algoritmer som tillämpas skiljer sig, så även de biljettpriser som erbjuds.
 7. Kontrollera om rabatter erbjuds: Prenumerera på nyhetsutskick, kontrollera om specifika rabatter erbjuds för exempelvis pensionärer eller studenter och/eller bli medlem hos ett flygbolag för att få ta del av medlemsrabatter.
 8. Rensa cookies i webbläsaren: Det är vanligt att resesajter höjer priset på flygbiljetten i samband med att du besöker sajten en andra gång. Om du rensar cookies i webbläsaren nollställs priset, ifall jämförelseportalen eller resebolaget tillämpar prisdiskriminering.

 

3 nackdelar med billiga flygbiljetter

Följande nackdelar är förknippade med flygbiljetter till låga priser.

 1. Du tvingas kompromissa: Att mellanlanda flera gånger per resa innebär att du kommer fram senare till slutdestinationen. Utöver det kostar eventuella hotellövernattningar pengar, och det gör att kostnadsbesparingen blir mindre.
 2. Lågprisbolagen tillämpar konstiga prismodeller: Lågprisflygbolag tillämpar ofta skatter och bagageavgifter i efterhand, i samband med att du anländer på flygplatsen. En billig flygbiljett kan därför bli betydligt mer kostsam än vad du först trott.
 3. Sista minuten-biljetter kan utebli/ta slut: Om du tagit ledigt från jobbet eller skolan utan att först ha bokat en flygbiljett kan du bli besviken såvida du hoppats på att spara pengar genom att köpa en sista minuten-biljett. Då flygbolagen kallt bokar in fler passagerare än vad som får plats på planet behöver inte ett naturligt bortfall av passagerare betyda att sista minuten-platser skapas.

 

3 fördelar med billiga flygbiljetter

Det finns tre starka fördelar gällande billiga flygbiljetter:

Du får pengar över till annat: Mer specifikt blir reskassan blir större, och du kan även investera dina sparade pengar i en buffert för en ny resa.

Du kan resa längre bort från Sverige för mindre pengar: Såvida du hittar billiga flygbiljetter vill säga.

Det är enkelt att hitta billiga flygbiljetter: Det tar på sin höjd bara några minuter att leta fram de billigaste flygbiljetterna med hjälp av en sökmotor för flygbiljetter.

 

Vad kostar en billig flygbiljett?

Nedan nämner vi riktpriser gällande vad som klassas som en billig flygbiljett mellan vanligt förekommande resedestinationer.

Flygbiljetter inom detta prisspann är prisvärda:

Arlanda – Los Angeles, USA (1 vuxen – enkelbiljett): 3 000 – 4 500 kronor.

Arlanda – Bangkok, Thailand (1 vuxen – enkelbiljett): 4 000 – 5 000 kronor.

Arlanda – Antalya, Turkiet (1 vuxen – enkelbiljett): 1 800 – 2 500 kronor.

 

Var hittar man billiga flygbiljetter?

Följande sökmotorer för flygbiljetter presterar väl, och rekommenderas starkt.

Flygresor.se

Flygresor.se är en av Sveriges största jämförelsesajter för att hitta billiga flygbiljetter på nätet. En vanlig sökning tar cirka 15 sekunder, och i regel får du uppemot hundratals förslag i samband med att du söker efter en specifik destination.

Momondo

Momondo är väldigt lik Flygresor.se, och funktionaliteten är snarlik. Sökningarna tar lite längre tid i jämförelse med Flygresor, men en fördel med Momondo är att du även kan boka billiga hotellnätter samtidigt som du letar efter billiga flygbiljetter.

Skyscanner

Skyscanner är en lättbegriplig sökmotor för flygbiljetter, där du via ett enkelt gränssnitt anger var du ska flyga samt vid vilken tidpunkt du ämnar flyga. Sökfunktionen är snabb, och resultaten är alltid många till antalet.