Här listas alla flygplatser i Sverige

År 2010 sålde staten ett stort antal flygplatser, men de valde samtidigt att behålla 10 av dem – för att värna om det nationella basutbudet. Mer specifikt äger det svenska bolaget Swedavia många av de mest populära flygplatserna, såsom Arlanda-, Landvetter- samt Bromma flygplats. De återstående flygplatserna är antingen kommunalt eller privat ägda.

Enligt Transportstyrelsen finns det 38 flygplatser i Sverige, som i sin tur ansvarar för passagerartrafik. Nedan granskar vi 28 av dessa.

Läs mer: Här är de största flygplatserna i Sverige.

En komplett lista på alla sveriges flygplatser

 1. Arvidsjaur Flygplats: Etablerades 1990 och är belägen 5 km från Arvidsjaur. Landningsbanan är 2.5 kilometer lång och 400 meter bred.
 2. Dala Airport (Borlänge): En tidigare militärflygplats som numera transformerats till en kommersiell sådan. Chartertrafiken drog igång år 2006, och Mallorca samt Kreta kan nämnas som två populära destinationer.
 3. Gällivare Airport: Är belägen en mil öster om Gällivare och det är i huvudsak passagerartrafik som gäller, även om privat- och post-trafik existerar i en viss omfattning.
 4. Hagfors flygplats: Invigdes år 1986 och är belägen strax utanför tätorten Hagfors i Värmland.
 5. Halmstads flygplats: Marknadsförs som ”Halmstad City Airport”, och finns på plats tre kilometer från centrum.
 6. Hemavan Tärnaby Airport: Kommunen är huvudägare och reguljärflyg till Stockholm (Arlanda) är vanliga.
 7. Jönköpings flygplats: Marknadsförs som Jönköping Airport, och charterflygandet är omfattande. Spanien, Grekland och Turkiet beskrivs som tre populära resmål.
 8. Kalmar flygplats: Eller ”Kalmar Öland Airport”, ägs av Kalmar kommun och kan beskrivas som en populär charterflygplats.
 9. Karlstads flygplats: Byggdes på 1930-talet och här är det mest inrikesflyg som gäller. Två internationella flyglinjer finns dock på plats, och de går till Frankfurt samt Gran Canaria.
 10. Höga kusten Airport: Denna flygplats hittar ni på Gistgårdsön, mittemellan Kramfors och Sollefteå. inrikesflygningar är vanligast förekommande.
 11. Kristianstad Airport: Även kallad ”Everyd Airport”, tar hem priset som östra Skånes största flygplats. Flygplatsen var ursprungligen en renodlad militärflygplats, men numera lyfter charterflygning till både Turkiet samt Spanien.
 12. Linköping Airport: Ägs av Linköping Kommun, och trafikeras bland annat av Boeing 737-plan, som är minst sagt massiva. Visby, Prag och Amsterdam beskrivs som tre populära flyglinjer.
 13. Lycksele Flygplats: Ägs av Lycksele Flygplats AB, som Lycksele kommun basar över. Under en tid var internationella lågprisflyglinjer vanligt förekommande, men numera är det främst inrikestrafik som gäller.
 14. Norrköping Flygplats: Är Sveriges äldsta flygplats som fortfarande är i drift. Chartertrafiken är omfattande och omkring 100.000 passagerare gästade år 2019.
 15. Pajala Airport: En mindre norrbottnisk flygplats där enbart inrikesresor står på schemat.
 16. Skellefteå flygplats: Är belägen 2 mil från Skellefteå centrum. Flygplatsen byggdes ut år 2020, och som en konsekvens av det är direktflyg till Thailand numera vanligt förekommande.
 17. Stockholm-Skavsta flygplats: Finns på plats strax utanför Nyköping, och kan beskrivas som en relativt stor flygplats då den har en kapacitet på 2.5 miljoner resenärer årligen.
 18. Västerås flygplats: Är belägen 5 km utanför tätorten, och dess framtid är minst sagt osäker då lokala oppositionspartier vill att den läggs ner. Men tills det inträffat flygs det på. Resor till Spanien, Turkiet och Island är vanligt förekommande.
 19. Växjö flygplats: En populär småländsk flygplats som bland annat har avresor till Danmark, Tyskland, Spanien samt Makedonien.
 20. Sundsvall flygplats: Invigdes 1942 och kallas även Midlanda. Flygplatsen ägs av kommunen och internationella resor är vanligt förekommande.
 21. Härjedalen flygplats: En mindre flygplats som är belägen i Sveg. Här är det enbart inrikesflyg som gäller.
 22. Sälen Airport: En riktigt minsting som invigdes 1972. Men trots att få avgångar sker är internationella flygningar relativt vanligt förekommande.
 23. Torsby Flygplats: En värmländsk flygplats, här avgår och anländer enbart inrikesflyg.
 24. Trollhättan Flygplats: Är belägen 5 km från Trollhättan. Inrikesflyg är vanligt även om kortare utrikesflyg fortfarande erbjuds.
 25. Vilhelmina flygplats: Finns på plats cirka en mil från Vilhelmina. Inrikesresor, dvs. Stockholmsresor, är vanliga.
 26. Helsingborg flygplats: En relativt stor flygplats med banlängd nog för Boeing 737-plan. Både in- och utrikesresor är vanligt förekommande.
 27. Örebro flygplats: En medelstor flygplats strax utanför tätorten. Resor inom Europa är vanliga tack vare en större utbyggnad, där banlängden förbättrades.
 28. Örnsköldsvik Airport: Är belägen 2.5 mil utanför Örnsköldsvik. Kommunen äger hela schabraket och det fjärrstyrda ledartornet var revolutionerande när det väl infördes år 2014.