De största flygplatserna i Sverige

Det finns många flygplatser i Sverige, men i den här artikeln fokuserar vi oss på de fem största flygplatserna: Arlanda flygplats, Landvetter flygplats, Stockholm-Bromma flygplats, Malmö flygplats och Skavsta flygplats. Nedan ser du den kompletta listan:

 

1. Arlanda flygplats (26 miljoner passagerare per år) 

Arlanda flygplats, eller ”Stockholm Arlanda Airport”, är Sveriges i särklass största flygplats. Uppemot 80 starter/landningar kan genomföras per timme och allt som allt tar flygplatsen 2 600 hektar mark i anspråk. Inrikesflygningar är vanligt förekommande, så även charterflygningar.

I skrivande stund är 3 banor och 4 terminaler på plats, och fler kan det komma att bli då stora flygplatser tar mycket passagerartrafik från mindre svenska flygplatser

 

2. Landvetter Flygplats (7 miljoner passagerare per år)

Landvetter flygplats invigdes år 1977, och i princip alla flygbolag anordnar in- och utresor via den här flygplatsen, som är Sveriges näst största sådana. Allt som allt utgår flyg till omkring 100 destinationer, och utöver det är en omfattande utbyggnad vid namn ”Airport City” på ingång.

När samma Airport City-projektet är slutfört ska fler flygbanor vara på plats, samt en direktlinje till New York.

Läs mer: Är det säkert att flyga?

 

3. Stockholm-Bromma flygplats (2.5 miljoner passagerare per år)

Sveriges tredje största flygplats, Stockholm-Bromma flygplats – är belägen omkring en mil från stadskärnan. Samma flygplats är till och med äldre än Arlanda, då den invigdes redan 1936. Men som ni själva redan är varse om gled Arlanda om i popularitet, mycket tack vare att stora delar av inrikestrafiken trillade över dit under 80-talet.

 

4. Malmö flygplats (2.2 miljoner passagerare per år)

Malmö flygplats hette före 2007 Sturups flygplats. Här tar internationella flygningar vid, även om den största destinationen är Stockholm, sett till antalet resenärer. Malmö flygplats är belägen strax utanför Svedala, Skåne, och öppnades år 1972 i samband med att Bulltofta flygplats, som återfanns i Malmö, lades ner. 

 

5.  Skavsta flygplats (2 miljoner passagerare per år)

Skavsta flygplats, eller Stockholm Skavsta Airport, är Sveriges femte största flygplats sett till antalet passagerare som flyger årligen. Flygplatsen är belägen strax intill Nyköping, cirka 10 mil sydväst om Stockholm, och trafikeras främst av lågprisbolag likt Ryanair och Wizz.