Vad kostar en privatjet?
Långa köer på flygplatsen, försenade flygplan och allt mindre sätesutrymme i flygplanet. Anledningarna till att det är besvärande att flyga charter eller reguljärt är många till antalet, och trots att privatplan främst är förunnade till rika människor blir de alltmer vanligt förekommande.
Men innan du får köptankar ska du veta att det är dyrt att både köpa såväl som hyra en privatjet. Det är till och med billigare att flyga i första klass.
Viktiga fakta innefattas i artikeln:
- En ny privatjet kostar mellan 30 och 900 miljoner kronor.
- Att hyra ett privatplan kostar mellan 10 000 och 10 000 kronor per timme.
- Om du är ute efter att köpa en privatjet tillkommer även kostnader för service av flygplanet, bränsle samt personalkostnader.
- Du kan köpa en privatjet genom att ta ett privatlån, genom att teckna ett leasingavtal eller genom att bli medlem i en klubb som tillhandahåller privatflygplan.
Vad kostar det att köpa en privatjet?
Det kostar mellan 30 till 900 miljoner kronor att köpa en ny privatjet, och även om begagnade privatjet är billigare kostar de fortfarande i regel över 10 miljoner kronor. För att nämna ett exempel kostar en begagnad Gulfstream G650ER mellan 300 och 400 miljoner kronor.
Trots att det kostar mycket pengar att köpa en privatjet är inköpskostnaden endast en liten del av den totala ägandekostnaden. Det kostar i regel mellan 5 till 50 miljoner årligen att underhålla och reparera en privatjet, och den specifika kostnaden beror främst på planets storlek.
Priset för ett nytt kontra en begagnad privatjet beror på storleken, den motoreffekt som gör sig gällande, hur många passagerare som får plats samt hur långt planet kan flyga. Privatjet med stora bränsletankar är oftast både mer kostsamma och mer bränslekrävande.
För att nämna ett exempel har privatflygplanet Bombardier Global 8000 en bränsletank som maximalt kan innehålla strax över 22 000 liter bränsle. Att flyga en Bombardier Global 8000 regelbundet under ett års tid kostar i regel mellan 4 och 9 miljoner kronor, bara i bränslekostnader.
Vad kostar det att hyra en privatjet?
Det kostar mellan 10 000 och 100 000 kronor per timme att hyra en privatjet. Den exakta kostnaden för att hyra en privatjet varierar beroende på hur stort flygplanet är, hur långt du ska åka samt hur många medpassagerare som får plats i privatflygplanet.
Även om det är dyrt att hyra en privatjet det oftast en bättre idé att chartra ett privatplan i jämförelse med att köpa ett nytt. Om du flyger i privatflygplan i mindre än 150 timmar årligen är det en bättre idé att hyra, då de löpande kostnaderna för att förfoga över en privatjet är stora. Världens lyxigaste flygplan är dock Crystal Skye, där en hyra på 400 000 kronor per timme tillämpas.
Har du råd med en privatjet?
Innan du köper eller hyr en privatjet är det viktigt att du har vetskap om samtliga av de faktorer som påverkar kostnadsbilden. Tänk främst på hur ofta du kommer att flyga med din privatjet samt hur långt, då det alltid är dyrare att flyga mer sällan samt att genomföra kortare resor.
Utöver det är kostnadsposter såsom bränsle, försäkringar, förvaring samt underhåll viktiga att ta hänsyn till.
Hur kan man finansiera ett privatflygplan?
Få svenskar har råd att köpa ett privatflygplan kontant, så vi rekommenderar att du tar ett privatlån.
Ta ett privatlån
Om du tar ett privatlån kan du betala för din privatjet direkt, och såvida du genomför samtliga avbetalningar enligt den uppsatta planen uppstår inga problem. Det är dock svårt att bli beviljad ett privatlån för en privatjet, då banken tar en stor finansiell risk då privatflygplan är dyra.
Med tjänster såsom Sambla, Advisa, Lendo eller Lånea kan du maximera chansen för att bli beviljad ett privatlån. Detta eftersom tjänster som detta i praktiken hjälper dig att hitta de bästa möjliga lånevillkoren efter dina egna förutsättningar (såsom din kreditvärdighet och eftersöka lånebelopp).
Utöver den ökade kreditvärdigheten sparar du även pengar på att samla dina smålån, då mindre lån ofta har hög ränta på cirka 15 – 40 %.
Tänk på det här innan du köper en privatjet
Följande sex faktorer är viktiga såvida du funderar på att investera i ett privatflygplan.
1. Hur många personer kommer att flyga?
Ska privatplanet användas för nöjesresor, affärsresor eller kanske familjeresor? Ju fler personer som måste få plats, desto dyrare blir din privatjet. Kostnaden per resande sjunker förvisso, men den totala kostnaden blir större i jämförelse med som du köper ett mindre privatflygplan.
2. Hur ofta kommer du flyga?
Somliga privatjet lämpar sig bäst för korta resor medan andra passar bättre för längre flygturer. Om du har planer på att använda privatflygplanet frekvent är det i regel bättre att köpa en mer robust privatjet med särskilt låga bränsle- och underhållskostnader.
3. Var kommer du att flyga?
Åker du ofta till USA eller kanske Bahamas – eller är det främst inrikesresor som kommer att genomföras? Tänk på att längre resor ställer högre krav på din privatjet. Om privatflygplanet inte har en tillräckligt stor bränsletank måste mellanlandningar genomföras, och det kan bli dyrt.
4. Ska du köpa ett nytt eller ett begagnat privatplan?
Det är i regel dyrare att köpa en ny privatjet, men du får ofta en bättre privatjet för samma investerade summa såvida du köper ett begagnat flygplan. Du måste dock ta hänsyn till att äldre privatflygplan nästan alltid är dyrare att underhålla i jämförelse med fabriksnya privatjet.
5. Hur mycket personal måste du anställa eller hyra in?
Utöver kostnader för certifierade piloter måste du även ta hänsyn till att det kostar pengar att anställa flygvärdar. En personalkostnad på cirka 2 miljoner kronor årligen är vanligt förekommande, men du kan betala ett lägre pris såvida du tecknar ett fördelaktigt avtal med flygplansförsäljaren.
6. Hur mycket kostar underhållet?
Utöver bränsle- och personalkostnader måste du även ta hänsyn till övriga löpande kostnader som kan uppstå. En trasig vindruta kostar i regel över 100 000 kronor, och reservdelar för äldre samt mer ovanliga privatjetsmodeller är oftast än mer kostsamma.
De löpande kostnaderna inkluderar även regelbunden service som måste genomföras enligt ett specifikt serviceschema. Om du inte servar ditt privatplan regelbundet ökar olycksrisken samtidigt som andrahandsvärdet minskar markant.