Så kan du låna till resa

Drömresan kan vara riktigt dyr och många kan behöva ta ett semesterlån för att ha råd med den. Låna till resa kan vara en bra lösning eftersom resor ofta leder till många härliga minnen. Men som med alla lån bör du ta genomtänkta beslut.

Att tänka på när du vill låna till en resa

Som alltid innan du tar ett lån bör du tänka efter först så att det verkligen är ett bra beslut. Om du vill låna till resa kommer du att behöva ta ett privatlån, även kallat blancolån. Det innebär att du inte lämnar någon säkerhet till banken eller långivaren, därför har sådana lån ofta rätt så hög ränta.

Det kan vara okej att låna till resa om:

  • Du kan betala tillbaka lånet inom några månader
  • Du har bra koll på ränta och avgifter för lånet
  • Du har en stadig inkomst

Kan du uppfylla dessa kriterier kan ett semesterlån vara en god finansieringslösning på en resa. Speciellt om det är så att ett bra erbjudande dyker upp och du ännu inte har hunnit spara ihop till din planerade resbudget.

Nappa aldrig på första bästa erbjudande om semesterlån, utan gör lite research. Du kan läsa mer här Låna pengar snabbt och enkelt → Få lån snabbt på 1 minut om hur du hittar ett bra lån.

Tänk dock på att inte överkonsumera till din resa enbart för att du tar ett lån, det kan fortfarande vara en god idé att exempelvis leta efter de billigaste flygbiljetterna.

För- och nackdelar med ett semesterlån

En fördel med ett semesterlån är att du kan nappa på ett bra erbjudande om en sådan dyker upp. Kampanjer på resor pågår regelbundet och under vissa tider på året kan resor faktiskt vara rejält prissänkta. Har du redan gjort en planering av din resa men ännu inte hunnit köpa själva resan kan ett lån hjälpa dig att få resan till ett bra pris om du inte hunnit spara ihop tillräckligt med pengar ännu.

Den största nackdelen är att resan kommer att bli dyrare än om du betalar med pengar du redan har, eftersom ränta alltid tillkommer på den här typen av lån. Även om du kan betala tillbaka lånet på relativt kort tid, kommer ränta hunnits lägga på.

Har du dock tagit ett lån med bra villkor behöver räntan inte hinna bli så hög om du kan betala tillbaka lånet inom en snar framtid. Innebär lånet dessutom att du kan boka resan till ett mycket förmånligt pris finns chansen att den totala kostnaden ändå bli mindre. Det är en uträkning som kan vara värd att räkna på innan du bestämmer dig.