Så mycket kostar det att hyra en helikopter

Att hyra en helikopter är en utmärkt idé, och så även en kostnadseffektiv sådan med tanke på vad det kostar att köpa en helikopter. Men hur mycket kostar det egentligen att hyra en helikopter, och hur mycket får man åka för pengarna?

 

Hur mycket kostar det att hyra en helikopter?

En liten tvåsitshelikopter har en hyreskostnad på cirka 2 500 kronor per timme. För en fyra till sex sätes-helikopter är det i stället oftast en hyreskostnad på mellan 4 500 och 25 000 kronor per timme som gäller. Tumregeln säger alltid: Ju större helikopter – desto dyrare är den att hyra.

 

Pris för att hyra en helikopter per timme och i kronor

Helikopter Antal motorer Uppskattad hyreskostnad per timme
Robinson R22 Enkelmotor av Piston-typ Cirka 2 500 kr/timme
Robinson R44 Enkelmotor av Piston-typ Cirka 4 500 kr/timme
Robinson R66 Enkelmotor av Piston-typ Cirka 10 000 kr/timme
Cabri Guimbal G2 Enkelmotor av Piston-typ Cirka 3 500 kr/timme
Bell 206 Jet Ranger Enkelmotor av Gasturbin-typ Cirka 11 000 kr/timme
Bell 407 Enkelmotor av Gasturbin-typ Cirka 25 000 kr/timme
Airbus AS350/H125 Astar Enkelmotor av Gasturbin-typ Cirka 20 000 kr/timme
Airbus EC120/H120 Enkelmotor av Gasturbin-typ Cirka 10 000 kr/timme
Airbus EC130/H130 Enkelmotor av Gasturbin-typ Cirka 20 000 kr/timme
Airbus AS355 Twinstar Dubbelmotor av Gasturbin-typ Cirka 25 000 kr/timme
Airbus EC135/H135 Dubbelmotor av Gasturbin-typ Cirka 26 000 kr/timme
Leonardo A109 Dubbelmotor av Gasturbin-typ Cirka 25 500 kr/timme
Sikorsky SK76 Dubbelmotor av Gasturbin-typ Cirka 55 000 kr/timme

 

De hyreskostnader som vi exemplifierar ovan inkluderar en utbildad helikopterpilot samt försäkring. Notera även att du i många fall endast betalar för den tid du är uppe i luften, men det är viktigt att försäkra sig om vilka regler och villkor som gäller. Somliga helikopteruthyrare tar nämligen betalt för transporten till och från helikoptern, samt den tid som piloten behöver för att göra sig redo inför flygturen.

Med en kringtid på cirka 15 minuter blir det bara en helikoptertur på omkring 45 minuter som gäller om man bokat en timslång åktur, vilket i detta fall höjer det faktiska hyrespriset. Ring alltid och hör dig för, det är ett ärligt råd som vi vill bistå med.

Nedan kan du se hur det går till när en helikopter med dubbla motorer lyfter. Helikoptrar med dubbla motorer har dessutom alltid en särskilt solid konstruktion, som du ser nedan

.

Vad kostar det att hyra en helikopter en hel dag?

När du hyr en helikopter en hel dag är det i regel två typer av kostnader som gäller. En fast hyreskostnad för att du förfogar över helikoptern en hel dag, och en rörlig bränslekostnad som är sammankopplad med den aktiva flygtiden. En dagshyra på 20 000 kronor är bruklig.

Du kan även behöva betala för pilotens utgifter. Pilotens utgifter kan bland annat inkludera lunch, parkering och/eller övernattning på hotell.

 

Läs mer: Så högt kan en helikopter flyga

 

4 faktorer som påverkar hyreskostnaden för en helikopter

  1. En motor eller två: Helikoptrar med två motorer är dyrare. Främst då helikoptern har ett högre inköpspris, men även då inte alla piloter får köra tunga helikoptrar.
  2. En pilot eller två: Vid dåligt väder kan två piloter vara nödvändigt. Med högre kostnader för hyra som följd.
  3. Om företaget tar betalt för kringtid får du mindre för pengarna. 
  4. Parkeringsavgifter: Vid landning på en kommersiell platta. Parkeringsavgiften ligger i regel på mellan 500 och 5 000 kronor.

 

Varför hyr man en helikopter?

Många väljer att hyra en helikopter för att kunna få en fin utsikt över den stad man bor i. I somliga fall kan helikopterpiloten även flyga över ditt hus, så att du får möjlighet att ta kort på din villa. Fiskeresor och jaktresor är även de vanliga anledningar till att man hyr en helikopter.

Numera kan man förstås se sitt hus via Google Maps, men det är något unikt med den utsikt som en helikopterfärd bistår med.

 

 

2 sätt att finansiera din helikopterutflykt

 

1. Privatlån (ränta på cirka 7,5 %)

Om du tar ett privatlån, som även kallas för konsumtionslån är det vanligt att en räntesats på mellan 5 och 10 % tillämpas. Om du ska hyra en helikopter ett privatlån det bästa valet. Dels för att räntesatsen är förhållandevis låg, men även då återbetalningstiden är flexibel.

Du behöver inte heller pantsätta någonting likt din bostad eller din bil, för att kunna ta ett privatlån. Du ska dock ha i åtanke att det är en bra idé att jämföra lånen mot varandra med hjälp av en låneportal när du ska söka lån.

Detta då låneportalerna samarbetar med kreditorer som alla tvingas tävla om att ge dig det bästa lånet. Det är dessutom gratis att jämföra privatlån via en låneportal, då låneförmedlarna tar betalt av kreditorerna och inte av dig.

 

2. Snabblån (ränta på cirka 25 %)

Att ta ett snabblån för att låna en helikopter är alltid en dålig idé. Främst då den räntesats som tillämpas är hög och i regel ligger på mellan 10 och 40 %. Ett snabblån är försvarbart när du exempelvis har svårt att betala hyran eller måste laga bilen för att kunna ta dig till jobbet.

Mer specifikt ska du spara pengar eller få möjlighet att tjäna mer pengar på att ta ett snabblån. Att hyra en helikopter kan därför inte klassificeras som ett försvarbart läge för att ta ett snabblån.