Hur säkert är det att flyga?

Det är 20 gånger säkrare att flyga i jämförelse med att åka bil, och människors fördomar om att det skulle vara farligt att flyga beror främst på att många flygplan finns i luften, att man lämnar över ansvaret till en främling (piloten) samt att media nästan alltid rapporterar om flygolyckor.

Hemska flygkrascher är i ropet precis överallt. I mardrömmar, på nyheterna, i filmer, i tv-serier och sist men inte minst; i bakhuvudet på oroliga flygresenärer.

Men hur är det egentligen – är det farligt att flyga? Nej, skulle vi säga – och för att bevisa vår tes presenterar vi fyra relevanta exempel nedan.

Läs mer: Elflygplan – är det framtiden?

Det blir säkrare och säkrare att flyga: Snittsiffran för flygolyckor har minskat stadigt sedan 1990-talet, rapporterar Expressen.

Många plan lyfter varje dag: Strax över 36 miljoner flygplan lyfter årligen. Och då bara en extremt liten andel av dem är olycksdrabbade förstår ni säkert hur försvinnande liten risken är att just ni skulle drabbas.

Media rapporterar i större utsträckning: För bara några tiotal år sedan fanns inga smarta mobiltelefoner med kameror, eller näsvisa journalister som skulle direktrapportera från precis varje flygkrasch. Då tekniken och mediebevakningen förändrats är det lätt att tro att flygolyckorna ökat i frekvens, men det stämmer inte. Bättre teknik, mer välutbildade piloter och säkrare flygplan har bidragit till den positiva utvecklingen.

Ett träningsmontage, det är i regel säkert att flyga..

Läs mer: Vad kostar en första klass-biljett?

Flyget är det säkraste transportmedlet: Många som är flygrädda har säkert fått höra att bilen är bra mycket osäkrare än flyget. Och jepp – det gamla ryktet stämmer överens med verkligheten. Flygresor är omkring 20 gånger säkrare i jämförelse med bilresor, så flyget är faktiskt den säkrast vägen att gå.

Men varför känner somliga sig rädda i samband med flygresan? Kan det vara att de lämnar över all kontroll till en främling, dvs. piloten – eller är det någon annan faktor som spelar in? Oavsett anledning har ni fått ett tydligt svar, svart på vitt – det är inte farligt att flyga.

Risken för att flygplanet kraschar är dessutom mikroskopiskt, rent statistiskt: Det sker cirka 7 000 flygplansolyckor årligen vilket innebär att det sker 0.4 flygkrascher på en miljon resor.  Så flygrädda människors farhågor är minst sagt överdrivna.