Detta inkluderas i en första klass-biljett

Många drömmer säkert om att åka i första klass, och det är inte konstigt att så är fallet. Väl där är sätena breda, maten är perfekt tillagad och hela resan fullkomligt skriker lyx. Om ni väljer att flyga första klass är det inte längre en fråga om att ta sig från punkt a till punkt b. Hela resan kan ses som en process, en vansinnigt trevlig och luxuös sådan.  

 

Innan avresan

Att skumpa in till flygplatsen i en taxi eller en hyrbil är vanligt förekommande för många, men inte för förstaklass-gänget. De som flyger första klass blir i många fall upphämtade av en chaufför, som tar dem förbi incheckningen, säkerhetskontrollen och andra ”farthinder” utan några som helst problem.

Innan flygplanet anlänt får första klass-passagerarna ofta vänta i en luxuös lounge, där endast samma typ av resenärer får hålla till. I loungerna finns nästan alltid ”gratis” mat och dryck på plats, och i bästa fall även spa- och massagemöjligheter.

Läs mer: Är det säkert att flyga?  

 

På planet

Servicenivån kan variera beroende på vilket flygbolag ni valt, men i regel tar det aldrig mer än några sekunder innan en flygvärdinna eller flygvärd är på plats. Ni kan kallt räkna med att uppassningstiden per capita är maximal i jämförelse med de andra biljettklasserna.

I många fall ingår även privata kabiner, och precis som väntat är all mat och dryck inräknad i priset. Har ni riktigt tur ingår även en minibar-lösning, så att ni slipper hojta på personalen stup i kvarten. Regelrätta barer är inte heller ovanliga i första klass. Jepp, ni hörde rätt. Medan ekonomiklass-gänget trängs som sardiner kan ni istället mingla vid baren.  

 

 

Komforten

Att fälla ner förstaklass-sätet är en variant, men varför nöja sig med det? I många förstaklass-sektioner finns ordentliga sängar tillgängliga, och ni kan till och med be personalen för en så kallad ”turndown service”, där kabinpersonalen bäddar och ser över sängen innan ni plumsar ner.

I många av de större flygplanens förstaklass-avdelningar ingår dessutom en duschsvit, som kan bokas i omkring en halvtimme i stöten. Vattenmängden brukar dock vara begränsad, så ni bör blaska av er kvickt.

 

Vem åker första klass?

Då biljetter i första klass på ett flygplan är dyra är det främst bolags-vd:ar samt film- och sportstjärnor som urtypen när det kommer till förstaklassresenärer. Personer med mycket ekonomiska resurser har ofta kontraktsklausuler som specificerar att de har rätt att flyga i första klass. För dessa personer är det faktum att första klass-biljetter kostar mycket pengar ett ickeproblem.