Hur fort går en helikopter?

Masstillverkade helikoptrar kan i regel färdas i en hastighet på 300 km/h, men specialdesignade helikoptrar kan flyga snabbare än så. Den specialtillverkade helikoptern Eurocopter X3 klarar av att färdas i 472 km/h tack vare stora propellrar och två kraftfulla motorer om 2270 hk vardera.

Läs mer: Hur högt kan en helikopter flyga?

1. Vanliga passagerarhelikoptrar (300 km/h)

De flesta masstillverkade helikoptrar klarar av att flyga i 260 till 300 km/h. Den snabbaste hastigheten uppnås när helikoptern är lätt lastad, dvs. utan passagerare, bagage och andra tillbehör. En fullastad helikopter av standardmodell klarar sällan att färdas i högre hastigheter än 260 km/h. 

2. AH-64D Apache – en snabb militärhelikopter (365 km/h)

Den amerikanska helikoptern AH-64D Apache kostar omkring en halv miljard stycket, och har varit en naturlig del av USA:s armé sedan 1972. Apache kan numera färdas uppemot 365 km/h. Luftfarkosten har dock förfinats i flera iterationer sedan jungfrufärden, så även om dagens utgåva påminner om originalfarkosten är bland annat effekten och funktionerna kraftigt förbättrade.

Läs mer: Är det säkert att flyga?

3. Eurocopter X3 är snabbast i världen (472 km/h)

Världens snabbaste helikopter, dvs. Eurocopter X3, byggdes inte i någon större skala och är egentligen bara ett koncept som tagits fram för att världsrekordet om världens snabbaste helikopter skulle kunna slås. Farkosten är bestyckad med två Rolls-Royce-motorer med en effekt på 2270 hk vardera, samt två kraftfulla propellrar.

Mer specifikt påminner helikoptern lite om ett förminskat flygplan, som trots allt ser ut som en helikopter. Nåväl, snabbt går det iallafall, då Eurocopter X3 klarar av att färdas i 472 km/h. Men någon massproduktion lär det aldrig bli tal om, då helikoptern är både dyr och svårmanövrerad.