6 tips inför din flygresa

Du ska ta dig till flygplatsen tidigt, så att ingen risk för försening föreligger. Du ska även ha i åtanke att somliga flygbolag tillämpar dolda avgifter, samt att du enbart ska ta med dig det nödvändigaste, så att du inte får betala straffavgift för att ditt bagage är för tungt.

Sammanfattning: tips inför flygresan

  • Åk till flygplatsen i tid
  • Betala med ett bank- eller kreditkort
  • Tänk på att dolda avgifter kan uppkomma
  • Ta inte med onödiga saker
  • Är du nöjd med ett flygbolag – res med dem igen
  • Låt mellansätet vara tomt när du bokar flygbiljett

Nu går vi igenom tipsen i större detalj, en för en:

#1. Anländ till flygplatsen i god tid

Olika flygbolag ger olika rekommendationer, så fråga gärna hur tidigt ni bör vara på plats. Men som tumregel bör ni lämna hemmet i god tid. Köer på motorvägen, försenade flygtaxi/flygtåg och andra faktorer kan sätta käppar i hjulen – så det skadar inte att vara på den säkra sidan.

Läs mer: Hur högt kan en helikopter flyga?

#2. Betala resan med ett bankkort (tex. Visa/MasterCard)

Om ni betalar för flygresan via internetbanken eller via Swish/Bank ID är det inte säkert att den utökade reseförsäkringen ingår. De vanligaste betalkorten bjussar på inbyggda reseförsäkringar, som i många fall innehåller avbeställningsskydd, bagageförsäkring och/eller extra skydd om flyget skulle vara försenat. Sist men inte minst – teckna er inte för flygbolagens extraförsäkringar helt utan vidare. Kontrollera alltid vilka försäkringar som redan är på plats, så ni inte blir dubbelförsäkrade.

Lästips: De bästa Visa-kreditkorten

#3. Ta hänsyn till alla dolda avgifter

En flygresa som verkar billig på ytan kan i själva verket vara ganska häftigt prissatt efter att alla (eventuella) extraavgifter räknats in. Ryanair, och många andra renodlade lågprisflygbolag, är dolda avgift-experter så det står härliga till. De tillämpar ofta bagagetillägg, transfertillägg samt övriga avgifter, och dessa är nästan aldrig inräknade när ni väl beställer flygresan. Tänk på att alltid jämföra det fullständiga priset så att resekassan inte blir helt snedfördelad när ni väl betalat alla kringkostnader.

Läs mer: Hur högt flyger ett flygplan?

#4. Ta med det nödvändigaste – inget mer

Vardagspryttlar såsom tandkräm, mobilladdare, solkräm, badkläder och annat bör alltid tjongas ner i väskan. Men snälla – plocka inte ner halva garderoben i bagaget. Detta då många flygbolag tillämpar maxvikt-begränsningar för resväskor som måste checkas in.

#5. Res med samma flygbolag flera gånger

Alla ni som ”bara” reser någon gång årligen bör inte ta så hårt på den här punkten, men storresare – lyssna upp! Om ni reser flera gånger med exakt samma flygbolag bjussas ni ofta på bonusar av olika slag. Både SAS och Norwegian erbjuder kreditkort som ni kan använda för att samla bonuspoäng, som ni tillslut kan växla in mot nya resor, sittplatsuppgraderingar och annat skoj.

Men tänk gärna på att kreditkorten oftast är avgiftsbelagda samt att somliga flygbolag kräver att ni reser för orimligt höga belopp årligen. För att sammanfatta läget: I bästa fall får ni ta del av schyssta bonusar, och i värsta fall blir ni fast med ett kreditkort som i många fall är avgiftsbelagt.

Läs mer: Är ni intresserade av vin & champagne kan ni läsa om deras resetips.

#6. Boka inte fler säten i rad

Om ni exempelvis är två som ska ut och flyga, boka mittgångsplatsen samt fönsterplatsen, och låt den mellersta stolen förbli tom. Med lite tur väljer flygbolaget att inte placera in en annan resenär, och tack vare det kan ni få lite extra benutrymme helt gratis. Det finns dock inga garantier för att den här lilla luringen blir lyckosam, då de likagärna kan placera in pratglada tant Agda mittemellan er.