Vilka var Bröderna Wright – som uppfann flyget?

Bröderna Wright var två amerikanska flygpionjärer som uppfann världens första fungerande motorflygplan. Den första flygningen tog plats år 1903 i Kitty Hawk. Flygningen varade i 12 sekunder och utfördes i flygplanet ”Flyer I” med en 300 kg tung motor.

Bröderna Wright uppfann det första motorflygplanet, men hur kom det sig – och vilka var dem egentligen? De frågorna och mycket mer besvaras i den här artikeln.

Flygintresset fanns på plats vid uppväxtåren

Bröderna Wilbur och Orville Wright hade flygmaskiner i sinnet redan som barn. Drakar, minihelikoptrar och andra flygfarkoster var prio ett under de tidigaste åren. I skolan var de dock inga större genier. Inte för att de skulle vara dumma på något sätt – utan för att motivationen helt enkelt saknades.

Istället för att satsa på vidare studier valde de att öppna upp en cykelverkstad, där allt överskott gick till nya uppfinningar som hade med flygteknik att göra.

Bröderna blev snabbt experter på glidflygplan

En av Wilbur och Orvilles största idoler bestod av en tysk glidflygare, Otto Lilienthal, som tyvärr omkom i samband med en av hans flygningar. Men bröderna lät sig inte skrämmas – och gjorde allt för att vidareutveckla hans idéer.

År 1900 utförde Wright-bröderna sitt första glidflygarexperiment. Strax över 1.000 flygningar utfördes, och som bäst flög de 200 meter över havet i strax över en minut. Men en jättelik utmaning återstod. De ville bestycka sina glidflygplan med riktiga motorer, vilket knappast kan beskrivas som en lätt uppgift under samma tidsperiod. Mycket på grund av att dåtidens bästa och mest lättillgängliga motorer, dvs. bilmotorerna, var tunga som bly.

Läs mer: Allt om Säve flygplats

Men som ni säkert redan är införstådda i var bröderna envisa som attan. År 1903 tillverkade de sitt första motordrivna flygplan, ”Flyer I” – som numera återfinns i ett amerikanskt museum. Någon bilmotor blev det inte heller frågan om då bröderna konstruerade en egentillverkad sådan, som ”bara” vägde omkring 300 kilo.

Den första färden med ett motordrivet flygplan

Den 17 december år 1903 small det. Väl då äntrade brödernas första motordrivna flygplan Flyer I luften. Det var dock ingen bekväm färd för Orville, som låg på magen medan han rattade med spakarna under den 12 sekunder långa färden. Som mest flög han på en meters höjd, och maxhastigheten landade på blygsamma 42 km/h.

Bröderna Wright uppfann flygplanet

Bröderna Wrights första flygplan var en enkel skapelse. Wright-bröderna var tvungna att utveckla ett mer effektivt flygplan för att få investerarna på bättre humör – och år 1906 lyckades de med den bedriften. Samma år var Wilbur uppe i luften hela 38 minuter, och det var en bedrift som hette duga.

Som belöning fick de fem nobelpris och blev genast stenrika. Jag skojar förstås – de blev utskrattade och beskyllda för att fuska. Men igen – skam den som ger sig.

Läs mer: Hur högt flyger ett flygplan?

Brödernas flygföretag, Wright Aeroplane Company, kämpade med lönsamheten under många år. År 1912 avled dessutom Wilbur Wright till följd av en sjukdom, men Orville valde att köra på – precis som vanligt.

Framgången kom tillslut

Det finns inget ont som inte har något gott med sig, lyder en gammal dänga – som lätt kan appliceras på brödernas flygföretag. Det första världskriget drog igång, människoliv skördades till höger och vänster – men flygplan blev dock eftertraktade då de gav USA en militär fördel gentemot fiendeländerna. Orville Wright sålde drösvis med flygplan till USA:s flotta, närmare bestämt 50.000 sådana – och succén var ett faktum.